Share
HAPPY BIRTHDAY DEAR ACADEMIE
Vanaf 8 september 2013

In 2013 viert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (Academie) haar 350ste verjaardag. Samen met die van Parijs en Rome geldt ze als een van de oudste kunstscholen van de westerse wereld. Driehonderd jaar na haar oprichting zag binnen haar muren de prestigieuze Modeafdeling het levenslicht. Beide verjaardagen, 350 jaar Academie en 50 jaar Modeafdeling, worden in 2013 uitvoerig gevierd. Daarvoor slaan de Academie, het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen, het MAS | Museum aan de Stroom, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de stad Antwerpen en Antwerpen Open de handen in elkaar: “Happy Birthday Dear Academie!”.
De blikvangers van deze viering zijn de tentoonstellingen in het MAS en het MoMu. Verder zullen 'extra muros' projecten de mode en de beeldende kunsten in de schijnwerper zetten. Op de historische site van de Academie vinden er 'intra muros' evenementen en tentoonstellingen plaats. Een boekpublicatie, een project in het M HKA, een symposium over het hoger kunstonderwijs, een stadswandeling en een erfgoedproject over de sporen van de Academie in Antwerpen vormen een extra verrijking.

Happy Birthday Dear Academie: 350 jaar Academie in het MAS
8 september 2013 – 26 januari 2014

Is kunst een ambacht of een wetenschap? Moet kunst mooi zijn? Word je als kunstenaar geboren, of kun je kunst leren? Het is slechts een greep uit de vragen die modeontwerper Walter Van Beirendonck en museumdirecteur Paul Huvenne samen beantwoorden in een opvallende tentoonstelling in het MAS.

Veteranen als Jacob Jordaens en David II Teniers treden er in dialoog met recentere oud-studenten als Vincent Van Gogh, Laurens Alma Tadema, Panamarenko en Anne-Mie Van Kerckhoven. Een creatieve reconstructie van de 17de-eeuwse pronkzaal van de Academie neemt de bezoeker mee naar het prille begin. Verderop tekenen de huidige Academiestudenten live naar levend model. En daar tussenin toont een ‘Golden Wall’ het beste van het beste uit 350 jaar Antwerpse kunst.

Behalve uit de eigen collectie van het KMSKA wordt geput uit de waardevolle verzameling van de Academie. Het geheel wordt bovendien aangevuld met topstukken van (inter)nationale bruikleengevers en eigen werk uit het bezit van tal van gereputeerde kunstenaars. Goed voor een eigenzinnige tocht doorheen vier eeuwen van levende geschiedenis.

Happy Birthday Dear Academie: 50 jaar Modeafdeling in het MoMu
8 september 2013 – 16 februari 2014

De Modeafdeling is ongetwijfeld één van de meest prestigieuze modeopleidingen ter wereld. Deze 50ste verjaardag is het uitgelezen moment voor het MoMu om een tentoonstelling te wijden aan de geschiedenis van de modeafdeling en, daaraan gekoppeld: aan het succesverhaal van de Antwerpse mode.

Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Marina Yee, Dries Van Noten en Martin Margiela studeerden af in het begin van de jaren 80. Wanneer zij doorbraken straalde deze internationale interesse ook af op de afdeling modeontwerp van de Academie, niet in het minst door de constante kwaliteit van het werk van de opeenvolgende generaties ontwerpers die afstudeerden aan deze afdeling, zoals Veronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Stephan Schneider, Bernhard Willhelm, Christian Wijnants, Bruno Pieters, Tim Van Steenbergen, Peter Pilotto, Kris Van Assche en vele anderen. De tentoonstelling zal via uniek beeldmateriaal dieper ingaan op de geschiedenis en dynamiek van de opleiding, maar zal ook stilstaan bij de succesvolle carrières van haar oud-studenten, zowel voor als achter de schermen van toonaangevende merken en modehuizen wereldwijd.

Om op de hoogte te blijven van de verdere ontwikkeling van dit project, kijk op de website www.happybirthdaydearacademie.be of de pagina www.facebook.com/happybirthdaydearacademie.

 

 

<•• back        <•• top